„Паркирај – ватрогасцима не сметај!”

ЈКП „Паркинг сервис”, у сарадњи са Ватрогасним савезом Града Новог Сада и Центром за рад са децом и омладином, данас, 13. октобра 2017. године, организовало је акцију под називом „Паркирај – ватрогасцима не сметај!”, на платоу испред СПЕНС-а.

Непрописно паркирана возила свакодневно ометају рад ватрогасаца на терену, продужавају време интервенције, а могу додатно да угрозе и нечији живот и имовину због немогућности гашења пожара. На ово су указала деца која су данас на платоу испред СПЕНС-а извела акцију под називом „Паркирај – ватрогасцима не сметај!”.

„Ови мали људи ће једног дана постати возачи и нама је веома важно да они науче, а ја сматрам да су и научили, како да се савесно паркирају у саобраћају и како да поштују одређена правила и прописе. Ми желимо ову акцију да проширимо на многе школе у Новом саду, како би укључили што више деце у овај вид едукације”, рекао је директор ЈКП „Паркинг сервис” Стеван Лугоња.

На ширењу противпожарне културе код грађана, Ватрогасни савез града Новог Сада ради годинама, као и на стручном оспособљавању својих кадрова за интервенцију.

„Почињемо овако са овим малишанима, као што смо данас имали ову акцију. Циљ данашње вежбе је да укажемо на оне проблеме које ватрогасци имају приликом изласка на интервенцију, а пре тога да, симулацијом дојаве пожара ‚Где гори, говори’, научимо грађане како се врши дојава пожара. Значи, кад они окрену 193 и њима се јави ватрогасац, важно је да грађани што концизније кажу шта се дешава и где се то дешава, да би ватрогасци могли да дођу на интервенцију”, објаснила је Љубица Крњаић, секретар Ватрогасног савеза Града Новог Сада.

Кроз Центар за рад са децом и омладином, Центар за обуку и тренинг и Клуб ватрогасних ветерана који су основани ове године, Ватрогасни савез обухвата све старосне узрасте у циљу да своје знање старији преносе млађима, а да млађи поштују досадашњи рад и искуство ветерана.

„Деца су приказивала реалну ситуацију на коју ватрогасци наилазе сваки дан, где су добили дојаву о избијању пожара а на лицу места била су паркирана возила која су им сметала, што је свакодневна појава. Зато је позван ‚Паркинг сервис’ који је возило уклонио и ватрогасци су могли да ураде свој део посла, то јест да угасе пожар”, описао је вежбу Игор Сич, из Центра за рад са децом и омладином.

Ова акција је почетак сарадње између Ватрогасног савеза града Новог Сада, њиховог Центра за рад са децом и омладином и ЈКП „Паркинг сервис”.
13.10.2017